Viser 1–20 af 37 resultater

Fødderne som fundament

Hvorfor barfodssko til børn, spørger du måske.
Små fødder har brug for de bedste betingelser for at udvikle sig til et stærkt og sundt fundament for en stærk og sund krop, så man kan leve et aktivt liv uden smerter og skavanker. Er skoen ikke hensigtsmæssigt udformet til foden, kan det have vidtrækkende konsekvenser resten af livet.

Hvorfor ser sko ud som de gør?

Nej, det er ikke for føddernes skyld, at konventionelle sko ser ud som de gør…
Konventionelle skos former stammer oprindeligt fra den tid hvor vores primære transportform var heste. Skoene skulle kunne glide nemt ind og ud ad en stigbøjle, uden at sidde fast. Derfor spidsede man snuderne på skoene til, gjorde skoene smallere, sålen stivere og tilføjede en hæl, for at skoen ikke gled helt igennem bøjlen.
Disse ting havde en praktisk funktion for at sikre sikkerheden under daglig transport, men sådan er hverdagen jo ikke for os længere – og slet ikke for små børn!
Alle fødder har brug for plads, frihed og fleksibilitet for at kunne fungere og udfolde sig som naturen havde tænkt sig, og ikke som sko-industrien ønsker det. Sko skal være fodformede – for en skoformet fod er ikke nogen sund fod.

Hvad betyder formen for foden?

Desværre har denne konventionelle skoform holdt ved i vores kultur, og det er uheldigt, da hvert af tiltagene har direkte konsekvenser for føddernes form, udvikling og generelle helbred – endda i hele kroppen.

Spidse, rundede eller symmetriske skosnuder samt generelt smalle sko, giver for lidt plads til at tæerne kan sprede sig, balancere vores vægt og følge underlaget. En storetå der bliver presset indad, vil også kunne give skavanker såsom knyster, nedsat blodomløb i foden med inflammation til følge og svangsenebetændelse. Alt sammen meget smertefuldt og hæmmende for en aktiv livsstil. Dette forværres, hvis der også er tåspring i skoene; at sålen går op ad i snuden, hvilket den ofte er nødt til i stive sko, for at man faktisk kan gå.

En stiv og tyk sål, hindrer fodens fleksibilitet og naturlige rulning under gang, og gør det sværere at fornemme underlaget, hvilket kan udtrykke sig i fald, klodsethed eller manglende kropsbevidsthed og rumsans.

En forhøjning af hælen, om end bare få millimeter, ændrer vinklen i bækken og lænd, hvilket igen påvirker hele ens holdning og slider skævt på rygrad og led, og øger risikoen for skader og skavanker.

En konventionel sko tvinger kroppen til at tage længere skridt og lande på hælen og den hindrer derved den naturlige gangart man så fint kan se hos børn, før den bliver ødelagt, hvor de tager mindre skridt og lander længere fremme på foden, således at fødderne faktisk kan fungere som støddæmpere, som de er skabt til.

Hvad er en barfodssko så?

Barfodssko har de principper, at de har tynde, fleksible såler uden nogen højdeforskel i hælen eller tåspring ved forfoden. De har god plads til hele foden og spredte tæer, og tillader at storetåen beholder sin ligeudrettede position. De har ingen fast hælkappe, ingen svangstøtte og ingen affjedring – ingen restriktion!

Så lidt sko som muligt

Barfodssko tillader således at fødderne udvikles uden påvirkning. En god barfodssko er der kun for at beskytte foden mod elementerne – ikke for at yde restriktiv støtte, give unødig støddæmpning eller forme fødderne smallere. Ingen af disse ting er nødvendige eller gavnlige for at udvikle stærke fødder, god balance og sunde led.
Små børns lemmer og led er bløde og påvirkelige, og barfodssko er derved en oplagt måde at sørge for deres fødder og krop får de optimale betingelser for sund udvikling, fri bevægelse og alsidig styrke, som vil komme dem til gode resten af deres liv. Derfor anbefaler vi barfodssko til børn.